Domìni Veneti

"Our Valpolicella, Your Wines"

Looduse rütmide austamine ja ideaalsete kliima- ning territooriumitingimuste õnnelik kokkusattumus toovad esile punase või valge nektari, magusa või kuiva, mis ülistab inimese ja tema elukeskkonna vahelisi seoseid: Domìni Veneti veinid Valpolicella Classica piirkonnast on sellest suurepärane näide.

KULTUURIPÄRANDI KANDJAD

Domìni Veneti on Valpolicella Classica ja Verona piirkondade kvaliteetveinide embleem. See esindab täpselt määratletud territooriumit kõige autentsemast ja ajaloolisemast vaatepunktist.

Piirkond on alates 1968. aastast kandnud nimetust "Valpolicella Classica del vino" kui Valpolicella DOC veinide tootmispiirkond. Territoriaalne piirkond hõlmab ajaloolise ja geograafilise Valpolicella omavalitsusi. Sõna “Classica” eristab ajaloolist piirkonda niinimetatud “laiendatud” alast, mis hõlmab Veronast ida pool asuvaid territooriume.

Seetõttu on tegemist väga ulatusliku, kuid ka hästi identifitseeritud territooriumiga, mis koos kohalike viinapuude (Corvina Veronese, Corvinone, Rondinella, Molinara, Dindarella, Oseleta, Rossignola, Negrara, Forselina) kirjude ja eriomadustega ning sügav austus maa ja traditsiooniliste tootmistehnikate vastu määrab Valpolicella veinide absoluutse originaalsuse.

TRADITSIOON JA INNOVATSIOON

Domìni Veneti töötab kahekordse lõimena: ühelt poolt ajaloolise mineviku ja oma territooriumiga ning teiselt pideva keskendumisega tulevikule, innovatsioonile ja eksperimenteerimisele.

Domìni Veneti nimi pärineb 1500. aastate Veneetsia Serenissima Vabariigi territooriumidelt, mil see oli oma suurimas hiilguses; Valpolicella kuulus selle alla. Domìni Veneti väärtused peegeldavad tolleaegset suursugusust ning nende tootmine on hinnatud ja eksklusiivne tänu pühendumisele, kirele ja pidevale veini valmistamisele, mille eesmärk on tuua esile Valpolicella piirkonna veinide eripära.

VIINAMARJAISTANDUSED

Viinamarjaistandused, kus veinimeistrid kire, austuse ja tehnilise meisterlikkusega töötavad, on Domìni Veneti veinide sünnikoht. Need asuvad Valpolicella Classica piirkonna õrnade küngaste viljakas kõhus.

Jago

Jago külake asub Negrari künkal Valpolicella Classica piirkonnas. Selle kohaliku kliima ja pinnase eripära teeb sellest ideaalse paiga Corvina, Corvinone ja Rondinella viinamarjadele, mis annavad tuntud Amarone veine. Jago veinidele on iseloomulikud teravad aroomid ja täpselt kalibreeritud kuivatusprotsess.

Moron

Nagu vähesed teisedki, on see mikropiirkond sünonüümiks suurepäraste veinide, antud juhul eriti Recioto jaoks. Pinnase omadused on sarnased Jago omadega, kuna Moron asub samal kõrgendikul, veidi lõuna pool.

Torbe

Need viinamarjaistandused asuvad kõrgemal mägedes, merepinnast 300 kuni 420 meetri kõrgusel. Neil on peamiselt kagupoolne ekspositsioon ja mitmesugused pinnasetüübid, mis ulatuvad Eotseeni ajastuni.

La Casetta

Viinamarjaistandused paiknevad Negrari oru idaküljel, merepinnast 230–270 meetri kõrgusel. Seal on erinevat tüüpi pinnas, peamiselt aga savine koos lubjakivi osadega. Nende viinamarjaistanduste erilised ja soodsad kliimatingimused võimaldavad viinamarjade optimaalset küpsemist, mis sobivad suurepäraste punaste veinide valmistamiseks.