
Mitte lihtsalt veinimaja, vaid kogukond, kus iga liige annab oma panuse, et sünniksid autentsed, iseloomuga ja kirega valmistatud veinid.
Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano asub Toskaana Maremma südames, Scansano külas, ning loodi 1972. aastal kohalike veinikasvatajate ühise otsusena koondada jõud, et toota koos veini. Esialgu väikesest grupist on aastakümnete jooksul kasvanud tugev ja ühtehoidev kogukond – täna ühendab veinimaja juba 170 liiget, kelle viinamarjaistandused katavad kokku umbes 700 hektarit peamiselt Scansano, Magliano in Toscana ja Pitigliano ümbruses.

VÄÄRTUSED
Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano tugevuseks on liikmete aktiivne kaasatus. Viimastel aastatel on ühiselt vastu võetud ranged reeglid viinamarjakasvatuses, et tagada iga pudeli taga tõeline kvaliteet juba viinapuust alates. Eriliseks teeb veinimaja ka noorte kasvav roll – paljud on naasnud maale või jätkanud oma peretraditsioone, andes kinnitust, et see töö aitab hoida ja tugevdada kohalikku identiteeti.
Täna on veinimaja oluline tegija nii Toskaana kui kogu Itaalia turul, arendades järjepidevalt oma kohalolekut ka rahvusvahelises HoReCa sektoris. Alates 2010. aastast on selle kasvu eestvedajaks olnud direktor Sergio Bucci, kelle toel on Morellino di Scansano võlu jõudnud paljude veinisõpradeni üle maailma.
ISTANDUSED JA VEINIKELDER
Cantina Vignaioli del Morellino di Scansano viinamarjaistandused katavad umbes 700 hektarit Maremma künklikul maastikul, ulatudes Scansanost Türrheni mereni ning Pitigliano ümbruseni. Keskmiselt harib iga liige 3 hektarit, mis võimaldab detailset hoolt ja kvaliteedile keskendumist. Viinamarjade koristusaeg määratakse agronoomi juhendamisel, arvestades sordi, asukoha ja aastakäigu eripärasid. Parima potentsiaaliga põldudelt saadud marjadest valmistatakse erivalikuid ja „cru“-veine.
Viinamarjad töödeldakse väikestes partiides, et tagada täielik jälgitavus. Valge- ja roosaveinid kääritatakse madalal temperatuuril roostevabast terasest mahutites, ilma malolaktilise fermentatsioonita. Punaveinide valmistamine hõlmab kuumleotust ja kontrollitud käärimist, millele järgneb settel laagerdamine. Enamik veine küpseb terasmahutites, valitud punaveinid ka tammevaatides. Lõplik viimistlus toimub pudelis enne turule jõudmist.
